Skip to main content

П очивният сезон е времето на щастливо планиране и на дългоочакваните пътувания със семейството. Смяната на обстановката понякога е предизвикателство за съня на децата, но и за техните родители. Ето някои практични съвети за пътуване с дете с минимум стрес:

1. Пресъздайте познатата обстановка за сън

Познатата кошара, чаршафче, което мирише като вкъщи, любимата играчка, машината за бял шум – всички те могат да бъдат силен съюзник в това да създадем усещането за сигурност и за нещо познато в иначе новата за детето обстановка. Макар силно адаптивни, децата търсят рутина и неизменност. Затова си заслужава да положим усилия да направим условията за сън на новото място максимално близки до тези, с които детето е свикнало вкъщи.

2. Съобразете дремките в колата

Често си заслужава да планираме пътуването с кола така, че да съвпадне с дрямката на детето. Подходящото за температурата облекло и любимата играчка за сън могат да помогнат дрямката да бъде дълга и комфортна. Имайте предвид, че ако ви предстои да преминавате граничен пункт, граничните власти в повечето случаи изискват детето да бъде в будно състояние за проверката, така че помислете за това когато планирате часа на тръгване.

3. Не се отказвайте от ритуала за сън

Ритуалът за сън е чудесен инструмент, който помага за успокояването на детето и му дава усещането за сигурност, където и да се намираме. Старайте се да проведете ритуала по начина, по който го правите и вкъщи. Често на почивка това не е лесна задача – имаме да свършим много неща, нямаме под ръка същите условия, както вкъщи, логистиката с дете е сложна. Но ви уверявам, че добрият ритуал ще ви спести по-дългото и трудно заспиване в различната обстановка.

4. Придържайте се към режима… но не съвсем!

Поддържането на обичайния режим на почивка е огромно предизвикателство. Отиването и връщането от плажа, игрите в детския кът на хотела, разходките сред природата често не позволяват да бъдем стриктни. А и това не е нужно – все пак сме на почивка. Моят съвет е да се стремите към приблизителните часове за сън, но не бъдете твърде строги към себе си и детето. Ако е възможно, старайте се поне една от дремките да бъде качествена и близка до обичайния режим, а с останалите си дайте свобода. В случай че детето е на една дрямка, която се е объркала в режим на пътуване – достатъчно е вечерният сън да бъде както обичайно. Тук важен е балансът – всички да усетим, че сме на почивка, но и да не се борим с преуморено и превъзбудено дете.

5. Активностите често означават по-ранна готовност за сън

Имайте предвид, че моментът, в който детето ще бъде готово за сън, зависи не само от времето на будуване, но и от активностите, които е извършвало. Плуването в басейн, игрите в пясъка, тичането по поляни и вълненията от новите преживявания често водят до малко по-кратки интервали на будуване, особено при по-чувствителните деца. Водете се по сигналите на детето и имайте готовност да го сложите за сън една идея по-рано.