Skip to main content
В ълнението от появата на бебе в семейството е голямо, а подготовката често започва доста рано. Бъдещите родители се стремят да осигурят всички възможно удобства за малкия човек, да купят най-красивите играчки, да устроят най-естетически издържаната стая. Безопасността на съня обаче често бива подценявана. А тя би трябвало да е част от основата на подготовката за бебето.

               Българските здравни органи никога не са издавали препоръки за безопасност на съня. У нас не са правени и проучвания по темата. Но в чужбина науката за съня има дълга и интересна традиция, научната и лекарската общности изследват съня и на база на резултатите формулират простички и лесни за спазване правила, които значително намаляват рисковете. Ние се опираме на тези препоръки, основани на науката:

  1. По гръб – Кърмачетата трябва да се поставят за сън по гръб, докато достигнат 1-годишна възраст. Поставянето настрани или по корем не е безопасно. След провеждането на масирана кампания за насърчаване на съня по гръб в САЩ, случаите на синдром на внезапната детска смърт (СВДС) намаляват с цели 50%! Ако детето вече може да се обръща и се обърне по корем само̀, не е нужно да го връщате по гръб – важно е единствено първоначалното поставяне да бъде по гръб.
  2. Матракът следва да бъде твърд, с плътно стегнат чаршаф. Не следва да се ползват обиколници, възглавници и одеяла. Най-безопасни са спалните чувалчета за бебета. Идеалната ситуация е в креватчето да има само и единствено спящо бебе.
  3. Предлагайте залъгалка след като кърменето е установено – проучванията говорят за защитен ефект срещу СВДС, дори ако залъгалката изпадне от устата на бебето по време на съня. Не следва за сън да се използват връзки и клипсове за залъгалки, или залъгалки, които имат прикрепена плюшена играчка.
  4. Избягвайте прегряването – бебето следва да бъде облечено подходящо за температурата в стаята, с не повече от един слой отгоре на това, с което възрастен би се чувствал комфортно.
  5. Не слагайте балдахини и въртележки над леглото. Играчки не следва  да се слагат в леглото поне до 6-месечна възраст.
  6. Американската педиатрична асоциация препоръчва детето да спи в една стая с родителите си поне до 6-месечна възраст, но в отделно креватче.