Skip to main content

Б ебето Ви е будувало дълго – били сте на разходка, имали сте гости, играли сте си, хранили сте го, изкъпали сте го. Време е за сън и има всички предпоставки да заспи бързо и лесно. Но се случва точно обратното – приспивате го дълго и мъчително, то не иска да слуша приспивната песничка, плаче, извива се в ръцете ви. Това може да продължи с часове! Защо умореното бебе не може просто да заспи?

Причината е в разликата между умора и преумора. Умореното дете е будувало толкова дълго, колкото му е необходимо за да се умори – не повече. Преумореното дете е прекарало будно прекалено дълго време. Ключът се крие в стресовия отговор на организма, който в тази ситуация го кара да произвежда хормоните кортизол и адреналин, които на физиологично ниво пречат на детето да заспи. То не е инато и непослушно, не ви прави напук, а напротив – има нужда от Вашата помощ.

В най-добрия случай не допускаме детето да се преумори и така не достигаме до тази неприятна ситуация. Но не е реалистично да очакваме че това никога няма да се случи. Затова на първо място трябва да проверим за признаците на преумора:

  • Раздразнителност, нетърпеливост, плач
  • Детето започва да се спъва, да се удря по време на игра
  • Детето си дърпа ушите или търка очите
  • Става твърде превъзбудено, шумно, тича, смее се неудържимо

Какво да правим в тази ситуация?

Не очаквайте, че детето може в един момент да играе и да се смее лудешки, а в следващия да заспи спокойно. Възрастен също не би бил способен на това. Намалете децибелите, скоростта и интензитета на играта постепенно. Приглушете светлината и преминете към тихи игри, четене на книжка, спокойни песни. Проведете ритуала за сън както обичайно, без да съкращавате елементи от него. Подкрепете детето с каквото му е необходимо – дори иначе да заспива самостоятелно, тази ситуация изисква Вашата помощ – гушкайте, дайте гърда или биберон. Важното в момента е детето да заспи, а Вие да използвате този опит, за да не допускате преумора на следващия ден.