Skip to main content

“Леле, какво те чака…”

“Спи сега, защото после няма да видиш сън…”

и други страшно звучащи предупреждения за съня на новороденото са познати на много от нас. Новороденият период действително не е лесен, но има какво да направим така че да си осигурим максимална почивка и да поставим основите за добър сън на нашето дете. Реалистичните очаквания и уверените действия са най-силните ни съюзници на тази възраст на детето. Ето моите съвети за съня на новороденото:

1. Ден и нощ

Новородените нямат собствено производство на хормона на съня мелатонин и следователно нямат представа за ден и нощ. Това води до т. нар. „объркване на деня и нощта“ – периодите на по-дълъг сън (ако въобще ги има) да са през деня, а нощите да бъдат безсънни. Можете да помогнете за регулацията на този процес като през нощта поддържате тъмнина, говорите максимално тихо и сведете движенията при хранене и преобуване до минимум. През деня осигурявайте слънчева светлина и активност през будните периоди. Около 6-10 седмица детето ще започне да консолидира съня си през тъмната част от денонощието.

2. Не позволявайте детето да се преумори

През първия месец от живота си бебетата са способни да будуват едва час – час и петнадесет минути без да се преуморят. Това обаче не означава, че те ще заспят в края на този времеви интервал. Вашата задача е да следите за ранните признаци на умора (зачервени очи и вежди, вяли движения) и при проявата им да сложите бебето да спи. В случай че пропуснете този момент, е много вероятно бебето да се преумори, а това ще доведе до по-трудно успокояване и приспиване и до по-кратък сън.

3. Методи за успокояване

Заради незрялата нервна система е нормално бебетата да се превъзбуждат лесно и да се успокояват трудно. Тук на помощ идват повиването, белият шум, люшкането и сученето (на гърда или залъгалка). Това са все действия, които наподобяват условията, с които бебето е свикнало в утробата – тясното пространство, постоянният шум от органите на майката, движението. Сученето само по себе си има силен успокояващ ефект. Експериментирайте и се старайте да използвате различни методи за успокояване – така ще избегнете формирането на една-единствена асоциация за сън в бъдеще.

4. Отпуснете се!

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но реалистичните очаквания и нагласи ще ви спестят излишни тревоги и стрес. Новородените имат нужда от много интензивна подкрепа и вашата задача е да им я дадете във всяко отношение. Помнете, че не можете да разглезите бебе – затова гушкайте непрекъснато, заливайте го с любов и грижи. Режимът и самостоятелният сън са напълно нереалистични на този етап от живота на детето. Затова не се тревожете за тях, а се наслаждавайте на моментите с новороденото – след време ще ви се струва, че са отлетяли като миг!